Just Chr. Holm, Just Christian Carl Holm, 5.10.1849-31.12.1923, gæringsfysiolog, laboratorieforstander. Født i Kbh. (Helligg.), død på Frbg., urne på Bispebjerg kgd. H. blev 1868 student (Metropolitanskolen) og tog 1875 1. del af medicinsk embedseksamen. H. havde fysiologiske interesser, underviste nogle år i naturhistorie, men drev samtidig botaniske studier med vægt på plantefysiologi. 1884 blev han ansat som assistent hos Emil Chr. Hansen på Carlsberg laboratoriets fysiologiske afdeling. H. blev i denne stilling til 1891, og der foreligger fra denne periode en del videnskabelige arbejder fra hans hånd, publiceret i Meddelelser fra Carlsberg Laboratoriet, således (s.m. S. V. Poulsen) i II, 4, 1886, 5, 1888, Hvor ringe en Infektion af "vild Gjær" kan efter Hansens Metode paavises i en Undergjærmasse af Saccharomyces cerevisiæ; i III, 1, 1891, Om Rendyrkningsmetoderne og særligt om Kochs Pladekultur og dens Fejlgrænse; og i III, 2, 1892, Biologiske og gjæringstekniske Analyser af Vand til Bryggeribrug. Disse arbejder blev også publicerede i tysk- og fransksprogede tidsskrifter. I Deutscher Brauer und Mälzer-Kalender kom 1886–87 et arbejde om Ältere und neuere Ansichten über Oberhefe und Unterhefe (også trykt i Zymoteknisk Tidsskrift 1886, nr. 16, og 1887, nr. 1), samt i Zeitschr. f. d. ges. Brauwesen XII, 1889, Bemerkung zur Foth's Abhandlung über den Einfluss der Kohlensäure auf die Gdrthätigkeit der Hefe (også trykt i Zymoteknisk Tidsskrift 1889, nr. 7).

H. flyttede 1891 fra Carlsberg laboratoriet til Alfred Jørgensens gæringsfysiologiske laboratorium hvor han blev laboratorieforstander og til sin død ledede bl.a. undervisningen i gæringsfysiologi og gæringsteknik. Fra denne periode foreligger fra hans hånd i Centralblatt für Bakteriologie II, 5, 1889, Hansen's Reinzuchtsystem in Frankreich. Zur Kritik und Geschichte einiger Bewegungen in der Gärungstechnik, samt (sammen med A. Reichard og H. Will) Bierkrankheiten i Lafar: Handbuch der technischen Mykologie, 2. Aufl., V, 1906. I Zymoteknisk Tidsskrift XXVI, 1911, kom en artikel med titlen Paavisning af Mycoderma og Mycodermalignende Arter i Brænderidriften og Gærfabrikationen (også offentliggjort i tyske og franske tidsskrifter). I Zeitschrift für Gärungsphysiologie I, 1912, kom en artikel med titlen Die Krankheiten des Bieres und deren Bekämpfung. H. viede således sit arbejde til at udbrede og befæste det ry som hans to chefer gennem årene, Emil Chr. Hansen og Alfred Jørgensen, havde skaffet sig ved fundamentale videnskabelige og vidtrækkende praktiske arbejder indenfor gæringsvidenskabens område.

Familie

Forældre: kunstdrejer Jean Jacques H. (1821–1900) og Ane Marie Oline Nielsine Caroline Anthon (1820–57). -30.6.1877 i Tårnby med Agnes Henriette Cecilie Petersen, født 11.6.1850 i Kastrup, død 4.12.1931 i Kbh., d. af grosserer, agent, inspektør på Kastrup værk Cornelius P. (1820–92) og Sophie Raüberg (1827–80).

Bibliografi

Carl Christensen: Den danske bot. lit. 1880–1911, 1913 126f (m. bibliografi).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig