brygger

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Brygger. I dette københavnske lavssegl fra 1584 ses korslagt nogle af bryggerens vigtigste arbejdsredskaber: en mæskeåre og en lettebøtte over en tønde med tragt i spunshullet. Illustration fra Tidsskrift for Kunstindustri, 1897.

brygger, fremstiller af øl af vand, malt og humle. Øl brygges i forskellige klasser eller styrkegrader, afhængigt af mængden af anvendt malt i forhold til vand. I ældre tid leverede bryggeren øl til værtshuse, øltappere og husholdninger, der ikke selv havde bryggers. Større landhusholdninger, købmænd samt håndværkere i større huse bryggede selv både til eget brug og med salg for øje. Da vand i ældre tid oftest var sundhedsfarligt, måtte øl som drik blive af væsentlig betydning, også fordi de kendte konserveringsmetoder for kød, saltning og røgning gav et betydeligt væskebehov.

Bryggerens redskaber var pladskrævende og omfattede bl.a. en kølle, dvs. en slags ovn, hvori den spirede malt kunne tørres, støbkar til støbsætning, dvs. iblødsætning af byggen, gildkar til gæring af øllet, svalekar, lågkar, tappekar, humlekedel, hvori humlen blev kogt, lettebøtter, dvs. langskaftede bøtter eller spande til at øse med, mæskeårer til omrøring af masken, urte- og vandrender samt et større antal tønder til opbevaring af produktionen.

Da bryggerne, der hørte til blandt de bedst stillede håndværkere, på grund af den udbredte hjemmebrygning var forholdsvis få, blev der ikke dannet mange lav; de fandtes bl.a. i København, Landskrona, Malmø, Odense og Ribe. Københavns Bryggerlav blev oprettet i 1500-t. og bestod til 1805; ifølge lavsartiklerne fra 1687 skulle brygning og salg af øl, den såkaldte omgangsbrygning, der med en afbrydelse 1690-1739 bestod indtil lavets ophævelse i 1805, fordeles ligeligt mellem medlemmerne. Samtidig var brygningen bundet til ca. 100 bryggergårde, der reelt havde privilegium.

Efter overgangen til industriel ølproduktion i 1800-t. mindskedes bryggeriernes og dermed bryggernes tal til stadighed, og deres funktioner blev overtaget af brygmestre, uddannet som kemiingeniører eller farmaceuter. Se også brygmester.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.

© Dette billede må du ...

Brygger. I dette københavnske lavssegl fra 1584 ses korslagt nogle af bryggerens vigtigste arbejdsredskaber: en mæskeåre og en lettebøtte over en tønde med tragt i spunshullet. Illustration fra Tidsskrift for Kunstindustri, 1897.

Viser 1 af 1 billeder

Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
04/02/2009
Ekspert
PeOS
Oprindelig forfatter
Degn
29/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki