Slagter er en håndværker, der slagter, flår og udskærer dyr. Oprindelig var slagtning en del af husholdningsarbejdet både på land og i by, men i senmiddelalderen blev det et særligt erhverv.

Slagterne kom i byerne ligesom bagerne tidligt under øvrighedens kontrol med regler for salg, og mange steder indrettede bystyret slagterboder ved torvet. Slagtningen af i hvert fald de større dyr foregik ofte, ved at de blev slået ned med kølle; heraf ordet slagte, der er beslægtet med slå. Efteråret var slagtetid på grund af fodersituationen, og november blev derfor også kaldt slagtemåned.

Slagterne var få og havde kun lav i ca. ti danske byer, deriblandt Slesvig, hvorfra en skrå (lavsvedtægt) fra 1421 er bevaret. I slutningen af 1800-tallet begyndte etableringen af offentlige slagtehuse og senere af andelssvineslagterier.

Nutidens uddannelser til detail- og industrislagter kan være arbejdsmarkedsuddannelser eller erhvervsuddannelser.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig