Cajunkøkkenet er kendetegnet ved robuste, sammensatte gryderetter med ris, såsom gumbo og jambalaya, der laves som stuvninger med kød, fjerkræ, skaldyr, bladselleri, grøn peber, løg og krydderier (jalapenño, cayenne, chiliflager og/eller hvidløg) i en mørk opbagning (roux) eller en rød variant med tomater. Hvis retten er ledsaget af ris og jævnet med okra, er det en gumbo (fransk for okra), men hvis risen tilberedes i retten ligesom den spanske paella, er det en jambalaya.

Cajunkøkkenet opstod i Louisiana, Alabama og Mississippi i 1700-1800-tallet som et fusionskøkken med madkulturer fra Vestafrika og det amerikansk-mexicanske sydstatskøkken blandet med elementer fra det franske og spanske køkken.

Ordet cajun refererer til hvide, fransktalende emigranter fra Cajun-regionen i Alabama.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig