vinsyre

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

vinsyre, dihydroxybutandisyre, dihydroxyravsyre, C4H6O6, farveløst, krystallinsk stof, der er letopløseligt i vand. Vinsyre er meget udbredt i naturen, både frit og som salte. Under vingæring udskilles det sure kaliumsalt vinsten, der er udgangspunkt for den industrielle fremstilling af vinsyre. Kaliumsaltet omdannes til calciumsaltet, som derpå dekomponeres med svovlsyre.

Den naturlige vinsyre er optisk højredrejende, men der findes også en venstredrejende form (jf. isomeri). Den racemiske blanding af disse, kaldet druesyre, er optisk neutral. Endelig er isomeren mesovinsyre også optisk neutral. Louis Pasteurs studier af vinsyreisomerer lagde i 1848 grunden til den moderne stereokemi. Vinsyre anvendes som smagsforstærker og antioxidant i levnedsmiddelindustrien.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
02/02/2009
Oprindelig forfatter
HJSP
02/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki