miceller

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

miceller, (af lat. micella, dim. af mica 'lille korn, lille smule'), elektrisk ladede partikler af kolloid størrelse, dvs. ca. 1-100 nm. Et typisk eksempel er en sæbeopløsning, som indeholder mange fedtsyreioner, der er negativt ladede. Micellerne dannes, ved at de upolære hydrocarboner vendes mod hinanden; derved danner fedtsyreionerne en sfærisk struktur på ca. 30-100 molekyler med polære carboxylgrupper på ydersiden. Elektrisk er micellerne i ligevægt med modionerne, normalt natrium- eller kaliumioner fra sæben, hvilket gør dem stabile. Micellernes indre kan indeholde upolære småpartikler som fx snavs og fedtstof.

Biologisk

Miceller dannes i tarmen ved fordøjelse af fødens fedtstoffer (lipider). Fedtstoffer emulgeres af galdesalte til små dråber, før de nedbrydes af tarmens enzymer. Nedbrydningsprodukter af fedtstofferne danner sammen med galdesalte blandingsmiceller, hvorfra de nedbrudte fedtstoffer absorberes af tarmcellerne. Se også lipider og galde.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
01/02/2009
Oprindelige forfattere
HJSP
01/02/2009
KirC
01/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki