Linolensyre
Linolensyre
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

Linolensyre eller α-linolensyre er 9,12,15-octatriensyre, C18H30O2, er en essentiel omega-3 fedtsyre.

Faktaboks

Etymologi
1. led i ordet linolensyre kommer af latin linum 'hør' og -ol og -e.

α-linolensyre, som ofte blot betegnes linolensyre, er som del af triglycerider en hovedbestandel af mange spiseolier med højt indhold af polyumættet lipid som olie af valnøddekerner, græskarkerner og hørfrø. Navnet linolensyre er afledt af linum, det latinske navn for hør.

Linolensyre er et karakteristisk indholdstof i tørrende olier som linolie, der er en teknisk kvalitet af hørfrøolie.

Indholdet af linolensyre i spiseolier som sojaolie og især hørfrøolie gør disse olier meget udsatte for oxidativ harskning på grund af de to bis-allyliske -CH2-grupper i molekylet med svage carbon-hydrogen bindinger.

For sojaolie er oxidationsprodukter af linolensyre afgørende for en karakteristisk lugt- og smagsfejl, som kaldes reversion flavour, fordi den dannes efter raffinering af sojaolie ved uhensigtsmæssig opbevaring herunder belysning under opbevaring og i detailsalg. Reversion flavor er nærmest melonagtig og skyldes dannelse af frie aldehyder og ketoner herunder diacetyl.

En isomer til α-linolensyre er γ-linolensyre, der tilhører omega-6 familien. γ-linolensyre findes i olie fra frø af hjulkrone, solbær og kæmpenatlys og er begrundelsen for kosttilskud baseret på især kæmpenatlysolie. γ-linolensyre angives at kunne forebygge og helbrede visse hudlidelser og aldersbetingede svagheder i stofskiftet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig