Sorbitol
Sorbitol er som de isomere mannitol og xylitol en hexitol med bruttoformlen C6H14O6
Sorbitol
Af .

Sorbitol er en sukkeralkohol, der anvendes som svagt sødende sødestof i fødevarer og slik samt i produkter til mundhygiejne som tandpasta og tyggegummi. Det kan isoleres fra rønnebær, og navnet er afledt af røns latinske navn Sorbus.

Stoffet er en hexitol med formlen C6H14O6, der som farveløse krystaller har smeltepunkt ved 110-112 °C. Sorbitol er opløseligt i vand, har en sødme på ca. 60 % af almindeligt sukker (sucrose) og findes i mange forskellige frugter især i bær. Det er godkendt som tilsætning til fødevarer (E 420) og anvendes i tandpasta, slik og diætfødevarer. Sorbitol anvendes også i kosmetik, tobak og papir.

Tidligere anvendtes navnet D-glucitol, da sorbitol kan fremstilles ved reduktion af glukose. Mundhulens bakterier nedbryder ikke sorbitol til syre. Sorbitol fremmer derfor ikke caries, og det anvendes til "sukkerfrit" slik, der dog ikke bliver "kaloriefrit", da sorbitol omsættes i organismen. Sorbitol anvendes også som konsistensmiddel i levnedsmidler og pastiller. Ved tilsætning af mere end 10 % sorbitol skal der oplyses om stoffets afførende virkning. På grund af den afførende virkning må sorbitol ikke anvendes som sødestof i drikkevarer.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig