Gel, halvfast elastisk masse fremstillet ved kvældning eller forklistring af makromolekylære stoffer, fx gelatine, stivelse og pektin, eller ved delvis udfældning af et opløst kolloid, fx silicagel. En gel består af to sammenhængende faser, hvoraf den geldannende komponent, der hører til kolloiderne, danner et sammenhængende netværk, som indeslutter en stor mængde væske. Fx danner gelatine med vand en elastisk gel, der smelter ved temperaturer mindre end 45 °C og ved afkøling atter stivner.

Faktaboks

Etymologi
Ordet gel er en forkortelse af latin gelare 'fryse'.

Geler anvendes i husholdningen under betegnelse husblas, i iscremefabrikation, i medicinalindustrien til kapsler, til lysfølsomme hinder i fotografien, til bogtrykvalser, som beskyttelseskolloid og som substrat for bakteriedyrkning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig