Polystyren er en polymer fremstillet ved radikalpolymerisation af styren. Kommerciel polystyren er et amorft og glasklart plast med en glasovergangstemperatur på 100 °C. Polystyren er blandt de vigtigste termoplast.

Polystyren er et hårdt og stift, men samtidig meget sprødt materiale med lav bruddeformation og slagfasthed; det bevarer sine egenskaber op til 80-90 °C. Polystyren har gode elektriske isolationsegenskaber og er opløseligt i forskellige solventer, bl.a. aromatiske og klorerede kulbrinter samt ketoner.

Polystyren anvendes til emballage (også til fødevarer), engangsartikler, husholdningsartikler, legetøj samt elektroniske og elektriske komponenter. Ekspanderet polystyren fremstilles ved at opskumme polystyren: Små polystyrenkugler med 5-8 procent drivmiddel opvarmes og danner derved et materiale med meget lav massefylde og høj varmeisoleringsevne. Materialerne anvendes, bl.a. under navnet flamengo, til termisk isolering, støddæmpende emballage, redningsmateriel og drikkebægre til varme drikke.

Sprødheden kan mindskes, og slagfastheden øges ved at blande mikrometerstore gummipartikler i polystyren, hvorved materialet dog bliver uigennemsigtigt. En sej og slagfast polystyren opnås også ved copolymerisation af styren og butadien. Produkterne, der betegnes SB, bevarer polystyrens transparens og får lav krympning, større målfasthed og større designfrihed. En anden klar modifikation opnås ved copolymerisation af styren og akrylonitril til SAN, som bevarer polystyrens mekaniske egenskaber ved højere temperaturer og har noget bedre kemikaliebestandighed. SAN anvendes i elektriske husholdningsmaskiner og kontormaskiner. En bedre kombination af egenskaber opnås gennem copolymerisation af akrylonitril, butadien og styren. Dette såkaldte ABS-plast har meget stor slagfasthed og smidighed samt flot finish og anvendes til bl.a. tv- og radioapparater, telefoner og LEGO-klodser.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig