Citronsyre.

Citronsyre, 2-hydroxy-1,2,3-propantricarboxylsyre, C6H8O7, organisk syre med tre carboxylgrupper; findes som farveløse krystaller ved stuetemperatur. Citronsyre er vidt udbredt i naturen som stofskifteprodukt i dyr og planter og forekommer i særlig høje koncentrationer (omkring 5 %) i lime og citron. Industrielt fremstilles citronsyre bioteknologisk ved fermentering af sukkeropløsninger med skimmelsvampen Aspergillus niger (andre substrater og mikroorganismer finder også anvendelse).

Citronsyre og dens salte (citrater) har stor kommerciel betydning. Det har en behagelig, syrlig smag og anvendes som smagsstof i læskedrikke, konserves, bolsjer mv. Citronsyre danner komplekse (chelate) forbindelser med metaller og anvendes som tilsætning til dybfrostvarer mv., hvor det ved binding af spormetaller modvirker enzymatisk nedbrydning. Desuden benyttes det til justering af surhedsgrad af lægemidler og kosmetik, som tilsætning til vaskemidler og som afkalkningsmiddel til kedler og varmevekslere, herunder til kaffemaskiner.

Citronsyre er et centralt element i cellers intermediære stofskifte og har lagt navn til den cykliske proces citronsyrecyklus. Citronsyre dannes i cellens mitokondrier fra oxaloacetat og acetylcoA vha. enzymet citratsyntase. Reaktionen er helt forskudt mod citronsyredannelse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig