Salt. Kubiske krystaller af saltmineralet halit. Kantlængden på de enkelte krystaller er ca. 6 mm. Halit, også kaldet stensalt, findes i den danske undergrund i kilometertykke lag, som er aflejret af havvand i et ørkenagtigt klima i Perm (290-248 mio. år før nu).

.

Natriumklorid-krystallen er opbygget af Na+-ioner og Cl--ioner, der er anbragt skiftevis på et simpelt kubisk gitter. I krystallen er hver ion omgivet af seks nærmeste naboer med modsat ladning. For at tydeliggøre ionernes rumlige placering er deres radier vist i formindsket størrelse i forhold til deres indbyrdes afstand.

.

Salt, natriumklorid, NaCl, også kaldet stensalt, hvis det er indvundet ved minedrift, kogsalt, hvis det er indvundet ved indkogning af stærk saltopløsning, og i daglig tale køkkensalt. Mineralnavnet er halit.

Salt krystalliserer vandfrit i farveløse, gennemsigtige, som regel terningformede krystaller. Store enkrystaller af natriumklorid anvendes i optikken som linser og prismer for det infrarøde spektralområde, da det her er langt mindre absorberende end glas. Se også sal og salte.

Opbygning

Natriumklorid var et af de første stoffer, hvis krystalstruktur blev bestemt ved røntgendiffraktion. Hver natriumion er omgivet af seks kloridioner, der sidder i hjørnespidserne af et oktaeder omkring natriumionen, og hver kloridion er på tilsvarende måde omgivet af seks natriumioner.

Kemisk rent natriumklorid opsuger ikke fugtighed fra luften. Når køkkensalt bliver fugtigt ved henstand i luft, skyldes det i reglen et indhold af magnesiumklorid, der er stærkt vandsugende.

Salt som råstof

Natriumklorid er et teknisk vigtigt råstof, der bl.a. bruges til fremstilling af saltsyre, natriumhydroxid, klor og soda samt i nydelses- og næringsindustrien. Det kan også anvendes til optøning af is, idet en is-salt-blanding har et frysepunkt på −21 °C (se også kuldeblanding og saltning).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig