Brillant. Tre forskellige brillanter med angivelser af strålegangen og de enkelte facetter. 1 brillant med en korrekt proportioneret underdel, der giver en ideel refleksion af indfaldende lysstråler. Resultatet giver en klart lysende brillant, når den betragtes fra oven. 2 brillant med for lav underdel. Lyset kommer ikke ud af stenen, men reflekteres inde i stenen. Dette bevirker, at rondisten spejler sig i randen af tavlefacetten som en lysende ring. Sådanne sten kaldes fiskeøjne. 3 brillant med for dyb underdel. Lyset forsvinder ud nederst i stenen, hvorved tavlen synes mørk. Sådanne sten kaldes tykke sten.

.

Brillant, diamant, der er slebet rund med 57 eller 58 facetter. Ender brillantens underdel i en spids, er der 57 facetter; slibes spidsen til en lille facet (culetten), er der 58. Brillanter kan være mere eller mindre velslebne. Man søger ved slibning at opnå mest mulig brillans og ild.

Faktaboks

Etymologi
Ordet brillant kommer af fransk brillant 'strålende'.

Brillans omfatter både den lysvirkning, der fremkaldes ved tilbagekastning af lys fra mineralets overflade, glans, og den, der fremkommer ved, at mest muligt af det lys, der trænger ind i en brillant pga. totalrefleksion fra underdelens facetter, bliver sendt ud gennem overfladen.

Ild er den mineralogiske betegnelse for det hvide lys' opdeling i spektralfarverne, dispersion, og den bliver kraftigere, jo længere vej lyset tilbagelægger i brillanten. Man sliber derfor brillanten, således at lyset går så lang en vej som muligt, uden at det går ud over brillansen. I 1919 publicerede den engelske matematiker Marcel Tolkowsky (1898-1991) dimensionerne for "the ideal cut", der også betegnes "Tolkowsky-brillanten", som han havde fundet ved teoretiske beregninger. I praksis har man fundet frem til næsten de samme proportioner på en normslebet brillant.

Se også diamant.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig