Vanddampdestillation, destillationsproces, som fremmes ved gennemblæsning af vanddamp, eller simplere ved at råvaren blandes med vand, som derpå koges. Sidstnævnte metode har været brugt siden middelalderen til fremstilling af parfumeolier (æteriske olier) af plantematerialer, fx lavendelblomster. Under atmosfæretryk foregår dette ved 100 °C, langt under kogepunktet (ca. 200 °C) for blomsternes æteriske olier. Disse har dog et vist damptryk ved vandets kogepunkt, og der afdestilleres derfor en blanding af vand og æterisk olie.

Ved moderne vanddampdestillation gennemblæses plantematerialet med vanddamp. Da der ikke er flydende vand til stede, kan man frit vælge både tryk og temperatur (se Gibbs' faselov). Man kan derfor destillere under formindsket tryk (se vakuumdestillation), og man kan vælge en temperatur, som de involverede stoffer kan tåle. På denne måde destilleres fx fedtsyrer og glycerol. Det afsluttende trin i raffinering af spiseolie (se desodorisering) er en vanddampdestillation under vakuum, fx 5 mmHg, og høj temperatur, fx 200 °C.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig