Alkoholoptagelse er den proces, der foregår fra en person indtager alkohol til at alkohol kan måles i blodet.

Faktaboks

Også kendt som

optagelse af alkohol

Alkohol optages allerede fra spiserøret, men foregår især fra mavesækken og tolvfingertarmen. Alkohol passerer celler ved diffusion, hvilket vil sige fra områder med høj koncentration til områder med lavere koncentration, og føres væk fra de små blodkar (kapillærer) til større blodkar som cirkulerer rundt i kroppen. Alkoholen passerer cellemembranerne let, fordi membranerne består af fedtstoffer som alkohol nemt kan opløses i, og det er derfor muligt at måle alkohol i blodet kort efter indtagelse.

Alkoholoptagelse og fødeindtag

Hastigheden på optagelsen af alkohol er forskellig afhængig af, om der er mad i maven eller ej. Hos en voksen mand, der hurtigt indtager fem genstande uden at have spist, vil promillen være cirka 1,5. Hvis de fem genstande indtages over et par timer og efter et måltid vil føre til en promille på cirka 0,75.

Alkohol på tom mave

Optagelsen af alkohol går særlig hurtig, hvis en person ikke har spist. Den maksimale alkoholkoncentration i blodet opnås 15-30 minutter efter alkoholindtagelsen. Hurtig optagelse på tom mave fremskyndes yderligere ved indtagelse af kuldioxidholdige drikke, fx champagne.

Alkohol efter mad

Efter fødeindtagelse opblandes alkohol i mavens indhold og vil have sværere ved at blive optaget i blodet. Hvis maven er fuld af mad, kan der gå op til 45-90 minutter, før den maksimale alkoholkoncentration i blodet nås.

Beregning af promille

Alkoholpromillen angiver koncentrationen af alkohol i blodet og en promille på 1,0 ‰ defineres som et indhold på et gram alkohol pr. liter blod.

En given mængde alkohol kan ved indtagelse føre til en promille, som omtrentlig kan beregnes ud fra legemsvægten. Der skal dog korrigeres for, at alkohol kun fordeles i kroppens såkaldte vandfase, men fx ikke i fedtvæv. Vandfasen svarer til blod, lymfe og cellevæske.

Muskelmassens indvirkning

Mænd har relativt større muskelmasse end kvinder, og legemsvægten må derfor korrigeres med en faktor, der for kvinder er ca. 0,6 og for mænd ca. 0,7. Disse værdier afhænger af den pågældende persons eventuelle overvægt, idet en større mængde kropsfedt nødvendiggør en lavere korrektionsfaktor. Den samme mængde alkohol fører gennemsnitligt til en højere promille hos kvinder end hos mænd.

Herudover afhænger promillen af tiden der er gået siden alkoholindtagelsen og hvor meget alkohol der er forsvundet siden indtagelsen (alkoholforbrænding).

Formel for beregning af promille

Beregning af koncentrationen af alkoholen i blodet kan ske med en formel, men først når der er gået mindst en time efter sidste indtag af alkohol.

  • For kvinder: Indtaget alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 0,6) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille
  • For mænd: Indtaget alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 0,7) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig