Forskellige typer af olivenolie.

.

Fedtstoffer er en gruppe fødevarer, som omfatter planteolier, talg, dyrefedt og andre fedtholdige produkter som margarine. Betegnelsen fedtstof anvendes ofte synonymt med ordet fedt i madlavning og i gastronomisk sprogbrug.

Fedtstoffer er også en teknologisk betegnelse for råvarer til fremstilling af en række tekniske produkter som sæbe, smøremidler, stearinlys og salver. I denne sammenhæng anvendes ordet synonymt med lipid.

Fedtstoffer har ringe opløselighed i vand, er hydrofobe og føles vandskyende ved berøring eller ved udsmøring på huden. Fedtstoffer kan være flydende, halvfaste eller faste og har lavt damptryk. Flydende fedtstoffer betegnes ofte olier. Mange faste fedtstoffer som kakaosmør og svinefedt forekommer i flere krystalformer med ringe afstand mellem smeltepunkter for de polymorfe former, hvilket giver anledning til teknologiske udfordringer i procesdesign i fødevareindustrien som ved fremstilling af chokolade.

Fedtstoffers kemiske sammensætning

Kemisk består fedtstoffer hovedsageligt af triglycerider, hvor glycerol har dannet ester med tre ens eller forskellige fedtsyrer. Fedtstoffer har vekslende indhold af fosfolipider, hvilket har betydning for deres evne til at danne emulsioner med vand.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig