Kulhydrater (modificerede monosaccharider), Omdannelsen af glukose og galaktose til modificerede kulhydrater er særlig vigtig for syntese af glykolipider, glykoproteiner, glukosaminoglykaner (se glukosamin) og proteoglykaner. Glykolipider består af en lipiddel, ofte bygget op omkring den langkædede alkohol sphingosin, og monosaccharider i en lige eller forgrenet kæde. Monosacchariderne er ofte galaktose og derivater heraf. Glykolipider er bestanddele af cellemembraner, hvor de især synes at have genkendelsesfunktioner. Fx kan nævnes blodgruppeantigener og tyndtarmscellers glykocalyx, en kulhydratkappe på cellernes overflade, der kan interagere med fx bakterier i tarmen.

Glykoproteiner består af et protein påhæftet en eller flere kulhydratenheder. Kulhydratenhederne i glykoproteiner er oftest glukose og mannose eller derivater heraf. De fleste proteiner i cellulære membraner og i serum er glykoproteiner. Kulhydratdelens sammensætning menes at have betydning for den intracellulære transport af glykoproteinerne til deres bestemmelsessted og at være vigtig for genkendelsesfunktioner, herunder celle-celle-adhæsion.

Glukosaminoglykaner er uforgrenede, polymere kulhydrater opbygget af disaccharidenheder, som består af en (oftest) sulfateret aminokulhydratenhed og en glukuron- eller iduronsyreenhed. Eksempler er hyaluronsyre, chondroitinsulfat (se bindevæv) og heparin. Glukosaminoglykaner udskilles til ekstracellulærrummet, hvor de er en vigtig bestanddel af grundsubstansen. Glukosaminglykaner danner let geler med betydelig styrke mod trykkræfter, fx i ledvæske og bruskvæv. Proteoglykaner er glukosaminoglykaner bundet til proteiner. Proteinerne kan være ekstracellulære strukturproteiner, fx kollagen, eller vedhæftningsproteiner, fx fibronektin. Proteoglykaner er ligesom glukosaminoglykaner en vigtig bestanddel af ekstracellulærrummets grundsubstans. Desuden menes glukosaminoglykaner og proteoglykaner at være af betydning for en række funktioner i forbindelse med vævsmorfogenese og -reparation og for signaloverførsel fra vækstfaktorer i blodet til celler.

Læs mere om kulhydrater.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig