Mælkesyre, med den kemiske formel CH3CH(OH)COOH, er en syre, der opstår ved fermentering af naturstoffer, men også fremstilles industrielt. Den er meget hygroskopisk og fås normalt som en farve- og lugtløs, vandig opløsning med op til 90 % mælkesyre.
Faktaboks
- Også kendt som
-
2-hydroxypropansyre
Den findes i to forskellige, optisk aktive former, D og L. Syntetisk mælkesyre er en optisk inaktiv blanding (et racemat), mens mælkesyre fremstillet ved fermentering er optisk aktiv (se isomeri). Smeltepunktet for de aktive former er ca. 53 °C, mens den racemiske blanding smelter ved 18-33 °C. Kogepunktet er 125-140 °C ved et tryk på 270 mbar.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.