Majsolie er normalt olie fra kim af frø af majsplanten Zea mays.

Faktaboks

Også kendt som

Majsolie er normalt majskimolie. Det engelske navn corn-oil har vundet indpas internationalt.

Selve majskornet indeholder kun omkring 5 % olie. Majskim, der fraskilles ved fremstilling af majsmel og majsstivelse, indeholder op til 50% olie. Spiseolier og olier til teknisk brug, der fremstilles af majs og betegnes majsolie, er derfor normalt majskimolie.

Majskimolie indeholder omkring lige dele af omega-9 fedtsyren oliesyre og af omega-6 fedtsyren linolsyre, når majs har været dyrket i subtropisk klima, men dobbelt så meget linolsyre som oliesyre, når majs har været dyrket i tempereret klima. Majskimolie indeholder kun spor af omega-3 fedtsyren linolensyre. Majskimolie er flydende ned til mellem –10 °C og -20 ° C afhængig af fedtsyrefordelingen med lavest størkningspunkt for majs fra dyrkning i tempereret klima.

Majskimolie er beskyttet mod autoxidation af et naturligt indhold af tokoferoler. Gamma-tokoferol dominerer i majskimolie som i soja olie over alfa-tokoferol, hvilket påvirker indtaget af antioxidanter i asiatiske og amerikanske befolkninger med stort forbrug af majskimolie og sojaolie.

Majskimolie anvendes i husholdningen til salatolie og i industrien til margarine.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig