• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

flatulens

Oprindelig forfatter VBin Seneste forfatter Redaktionen

flatulens, forøget dannelse og afgang af tarmluft (flatus) gennem endetarmsåbningen. Tarmluften består af kvælstof, der via blodet stammer fra indåndingsluften, samt af brint og kuldioxid, der dannes i tyktarmen ved den normale fordøjelsesproces sammen med ildelugtende luftarter (bl.a. svovlbrinter). De sidstnævnte udgør mindre end 1 % af det totale luftvolumen. Sukkerarter i grøntsager, især bælgfrugter, er hovedkilde til luftdannelsen. Afhængigt af kost og tarmens bakterieflora kan den daglige luftafgang variere mellem 400 og 2000 ml.

Ordet flatulens kommer af nylatin flatulentia, af flatus 'vind', af flare 'blæse'.

Flatulens er som hovedregel ikke tegn på sygdom; ved mælkesukkersygdom (laktoseintolerans) kan mælkesukkeret dog ikke spaltes og optages, og sygdommen ledsages derfor af dannelse af en forøget mængde brint i tyktarmen.

/pre, function 'web.xml' failed with response:
async operation has not finished