flatulens

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

flatulens, (af nylat. flatulentia, af flatus 'vind', af flare 'blæse'), forøget dannelse og afgang af tarmluft (flatus) gennem endetarmsåbningen. Tarmluften består af kvælstof, der via blodet stammer fra indåndingsluften, samt af brint og kuldioxid, der dannes i tyktarmen ved den normale fordøjelsesproces sammen med ildelugtende luftarter (bl.a. svovlbrinter). De sidstnævnte udgør mindre end 1 % af det totale luftvolumen. Sukkerarter i grøntsager, især bælgfrugter, er hovedkilde til luftdannelsen. Afhængigt af kost og tarmens bakterieflora kan den daglige luftafgang variere mellem 400 og 2000 ml. Flatulens er som hovedregel ikke tegn på sygdom; ved mælkesukkersygdom (laktoseintolerans) kan mælkesukkeret dog ikke spaltes og optages, og sygdommen ledsages derfor af dannelse af en forøget mængde brint i tyktarmen.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.
Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
30/01/2009
Oprindelig forfatter
VBin
30/01/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki