Mangel på C-vitamin kan føre til skørbug, som tidligere var en ofte dødelig folkesygdom, der optrådte om vinteren, ved hungersnød og på lange sørejser. Den kendetegnes ved hud- og knogleforandringer, opsvulmede gummer, løsning af tænder, blødning og manglende sårheling.
Efter mange beretninger om den positive effekt af planteprodukter og et kontrolleret forsøg i 1747 af den skotske marinelæge James Lind (1716-1974) blev en fast ration af lime- og citronsaft indført i den engelske flåde omkring år 1800.
C-vitaminets forekomst og årsagerne til dets virkning mod skørbug blev påvist i 1907 af de norske læger Axel Holst (1860-1931), Theodor Frølich (1870-1947) og Valentin Fürst (1870-1961) gennem forsøg, hvor de kurerede marsvin mod skørbug ved at tilsætte kål og citronsaft til det korn, marsvinene ellers fik at spise. Ordet vitamin blev dog ikke brugt før 1912.
Askorbinsyre blev isoleret af den ungarsk-amerikanske læge og biokemiker Albert Szent-Györgyi og syntetiseret af den britiske kemiker Walter Norman Haworth, hvilket i 1937 belønnedes med nobelprisen i henholdsvis medicin og kemi. Også den schweiziske biokemiker Paul Karrer, som modtog nobelprisen sammen i kemi sammen med Haworth, og den britiske kemiker Edmund Hirst (1898-1975) spillede vigtige roller i udforskningen. Det var Haworth, der etablerede termerne ascorbic acid og vitamin C.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.