Carotener er en gruppe af beslægtede gule og røde farvestoffer, der ligesom andre carotenoider findes i grøntsager og frugt. Det mest kendte caroten er betacaroten, der giver guleroden dens farve. Betacaroten kan i kroppen omdannes til A-vitamin og kan virke som en stærk antioxidant. I store dele af verden er betacaroten den eneste kilde til A-vitamin.

Faktaboks

Etymologi
Ordet caroten er dannet af latin carota 'gulerod' og endelsen -en.

Indtagelse af en kost med et stort indhold af carotener er forbundet med en lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme og kræft. Det er dog usikkert, om denne virkning skyldes carotener eller andre stoffer i grøntsager og frugt. Det er således uafklaret, om kosttilskud af rent betacaroten i fx tabletform har en sygdomsforebyggende virkning.

Kost indeholdende store doser betacaroten medfører gulfarvning af huden, som kan forveksles med gulsot eller solbrændthed.

Som tilsætningsstof (levnedsmiddelfarvestof) har carotener E-nummeret E 160. Betacaroten har E 160a, mens E 160b er annatto. Lycopen, hvis E-nummer er E 160d, anvendes ikke som tilsætningsstof i Danmark.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig