Spiserør et begynder ved underkanten af struben og fortsætter gennem brysthulens skillevæg; det ligger først bag luftrøret, derefter bag hjertet. Fødens vej fra mundhule til spiserør krydser luftens vej fra næsehule til strube og luftrør. Under synkning spærres forbindelsen fra svælg til næsehule, ved at den bløde gane løftes og lukker tæt mod svælgets bagvæg, mens forbindelsen til struben lukkes af strubelåget. Spiserørets nære kontakt til hjertets bagside udnyttes ved ultralydundersøgelse og elektrokardiografi af hjertet, hvor undersøgelsesinstrumenter kan føres ned gennem spiserøret ligesom ved undersøgelse af mavesækken med gastroskopi.

.

Spiserør er forbindelsen mellem svælg og mavesæk. Spiserøret er hos et voksent menneske 25-30 cm langt, i tom tilstand knap 11/2 cm i diameter, under synkning op til ca. 3 cm.

Faktaboks

Etymologi
Spiserøret betegnes på latin oesophagus, på græsk oisophagos, formentlig af græsk oisein 'bære' og phagein 'spise'.
Også kendt som

øsofagus

Transporten af fødemidler gennem røret sker ved peristaltiske bevægelser fremkaldt af muskulaturen i rørets væg; i opret stilling hjulpet af tyngdekraften. I den øvre del af røret findes kun tværstribet skeletmuskulatur, som ned mod mavesækken i en jævn overgang afløses af glat muskulatur. Den indre overflade dannes af et tykt, flerlaget pladeepithel, som har stor slidstyrke. Transporten af føden lettes ved smøring med slim tilført med spyttet og afgivet fra kirtler i spiserørets væg.

Det er vigtigt, at aflukningen mod mavesækken er tæt, undtagen når der synkes, fordi mavesyren ellers som sure opstød trænger op og fremkalder sviende ætsninger i spiserøret (reflux-oesophagitis, se spiserørssygdomme). Aflukningen fremkaldes dels af spiserørets egen muskulatur, dels af mellemgulvet, der danner en muskelslynge omkring spiserøret.

Ved overgangen mellem svælg og spiserør findes et svagt sted, hvor rørets væg kan give efter og pose ud som en pulsionsdivertikel, hvori madrester kan samle sig.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig