Tarminfektioner, infektionssygdomme i mave-tarm-kanalen. Gennem drikke og føde får kroppen kontakt med mange mikroorganismer, og tarminfektioner er derfor meget hyppige. Forekomsten afhænger især af hygiejne og sanitære forhold, hvorfor der i ulande optræder mange infektioner. For nogle infektioners vedkommende er der efterfølgende immunitet; derfor er det også i Danmark særlig småbørn, der rammes.
Den øvre del af mave-tarm-kanalen, spiserør og mavesæk, er meget modstandsdygtig over for infektioner, hvorfor de fleste forekommer i nederste del af tyndtarmen og i tyktarmen. Symptomerne er ved de fleste infektioner ret ensartede, især diarré, evt. også feber, kvalme og smerter i underlivet. Diarréerne er oftest vandige eller slimede, evt. blodige, hvis infektionen fremkalder sår i tarmslimhinden, såkaldt dysenteri. Nogle mikroorganismer kan indirekte påvirke tarmen med særlige giftstoffer (toksiner), der kan findes i maden, se fødemiddelforgiftning. Der kan også ses tarmsymptomer og diarré ved infektion andetsteds i kroppen, fx ved lungebetændelse eller malaria. De egentlige tarminfektioner forårsages af alle typer mikroorganismer.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.