Ciborier.
Ciborier fra omkring 1400-14500-tallet og omkring 1350. Fra Ramme Kirke i Lemvig. Foto: 2012.
Af /Nationalmuseet, Danmark.
Licens: CC BY SA 4.0

Et ciborium er en ofte forgyldt beholder med låg til opbevaring af de indviede nadverbrød (hostien) i den katolske kirke. Den opbevares i tabernaklet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ciborium er latin, fra græsk kiborion, navn på bælgfrugt og bæger af samme form; siden vistnok forbundet med latin cibus 'føde'.

Betegnelsen anvendes også om en baldakin over fx et alter. Disse ciboriealtre kendes fra mange oldkristne kirker, men også fra bl.a. Peterskirken i Rom.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig