Konservering er alle de handlinger eller indgreb, der anvendes direkte på en genstand, eller gruppe af genstande, der sigter på at standse den nuværende nedbrydning eller forstærke disses struktur og materielle form.

Faktaboks

Etymologi

afledt af latin conservare, 'at bevare'

Behandlinger

Konserverende behandlinger, der sigter på at bevare genstanden, udføres kun, når genstande er i en så skrøbelig stand eller forringes med en sådan hastighed, at de kan gå tabt på relativt kort tid.

Eksempler på konservering kan være desinficering af tekstiler, afsaltning af keramik, syreneutralisering af papir, dehydrering af våde arkæologiske materialer, stabilisering af korroderede metaller, konsolidering af vægmalerier, laminering af malerier.

Efter en konserverende behandling foretages til tider en supplerende restaurering, dvs. æstetisk betingede indgreb til formidling af genstandens historiske og/eller kunstneriske kvaliteter.

For at imødegå (gentagne) konserverende indgreb, så spiller en præventiv konservering en stor rolle.

For konservering af madvarer, se levnedsmiddelkonservering.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig