mortensaften

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Mortensgæs i flok.

Mortensgæs i flok.

mortensaften, den 10. november, aftenen før mindedagen for Den Hellige Martin (se mortensdag og Martin af Tours), i Danmark kaldet Morten Bisp.

Historien om, hvorfor vi spiser mortensgås, blev første gang trykt på dansk i 1616. Her fortælles det, hvordan Morten for sin helligheds skyld blev udpeget til biskop i den midtfranske by Tours, hvor han levede i 300-tallet, men Morten ønskede af beskedenhed ikke at blive indsat i det høje embede og gemte sig i en gåsesti.

Gæssene røbede ham imidlertid ved deres gækken. Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and.

I virkeligheden er gåsespisningen først op mod 1500-tallet blevet knyttet til de såkaldte martinsfester. Det fremgår af de tyske martinsviser, hvori man siden 1100-tallet havde prist den nye vin og den gode mad.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.

Viser 1 af 1 billeder

Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste 3 forfattere
KBcke
10/11/2014
Redaktionen
10/11/2013
Uffe Rasmussen
08/11/2013
Oprindelig forfatter
Kofod
01/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki