• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

mortensaften

Oprindelig forfatter Kofod Seneste forfatter KBcke

Mortensgæs i flok.

Mortensgæs i flok.

mortensaften, den 10. november, aftenen før mindedagen for Den Hellige Martin (se mortensdag og Martin af Tours), i Danmark kaldet Morten Bisp.

Historien om, hvorfor vi spiser mortensgås, blev første gang trykt på dansk i 1616. Her fortælles det, hvordan Morten for sin helligheds skyld blev udpeget til biskop i den midtfranske by Tours, hvor han levede i 300-tallet, men Morten ønskede af beskedenhed ikke at blive indsat i det høje embede og gemte sig i en gåsesti.

Gæssene røbede ham imidlertid ved deres gækken. Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and.

I virkeligheden er gåsespisningen først op mod 1500-tallet blevet knyttet til de såkaldte martinsfester. Det fremgår af de tyske martinsviser, hvori man siden 1100-tallet havde prist den nye vin og den gode mad.

    • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

    • Kommentar til redaktionen Vedr. mortensaften Marker den cirkel
      Send kommentar


  • Copyright

    Denne artikel må du ...

  • Kilde

    Denne artikel stammer fra:
    Leksikon

  • Historik