Bryggeri, virksomhed til fremstilling af øl. I middelalderen blev der brygget øl overalt i bøndergårdenes og klostrenes bryggerser samt i slottenes bryghuse. I 1400-t. opstod håndværksbryggerier i bysamfundene, som fra 1500-t. blev organiseret i bryggerlav. Den enkelte danske købstad talte fra 1500-t. til 1800-t.s begyndelse adskillige håndværksbryggerier eller "bryggergårde"; bryggerhåndværket var ofte knyttet til købmandsvirksomhed og andre handelserhverv. I anden halvdel af 1800-t. udviklede håndværksbryggerierne sig til industrivirksomheder med dampbryggeriet Carlsberg (grdl. 1847) som forbillede.

Allerede under den tidlige industrielle udvikling aftog antallet af danske bryggerier hurtigt. Udviklingen i København viser tydeligt tendensen; i perioden 1650 til 1805, hvor bryggerlavet opløstes, varierede antallet af aktive bryggergårde mellem 100 og 140. I 1855 var der 25 bryggerier tilbage i hovedstaden og i 1887 14. Denne udvikling fortsatte på landsplan indtil begyndelsen af det 21. århundrede, hvor der var 13 egentlige bryggerier tilbage i hele Danmark samt tre "minibryggerier" tilknyttet restaurationsvirksomhed.

I årene efter århundredskiftet begyndte en eksplosiv vækst i antallet af mindre bryggerier. Royal Unibrew (tidl. Bryggerigruppen) og Carlsberg består i 2006 af syv bryggerier: Albani, Ceres, Faxe, Maribo og Carlsberg, Tuborg, Fredericia Bryggeri (Carlsberg). Hertil kommer de "gamle" selvstændige, Thisted Bryghus, Hancock Bryggerierne, Fuglsang, Harboes Bryggeri og Vestfyen Bryggeri. Den nye bølge af gård-, mikro- og værtshusbryggerier blev indledt med retableringen af tidligere bryggerier, fx Bryggeriet Refsvindinge og Ørbæk og etableringen af en række værtshusbryggerier, bl.a. Apollo, Svaneke Bryghus og Nørrebro Bryghus. I årene 2004-06 er der etableret en lang række nye virksomheder, og der udfoldes stor fantasi og variation i udbuddet af øl. Denne vækst skyldes bl.a. agitation fra forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster, der siden 1998 har argumenteret for gammeldags, traditionelt håndværksøl.

På Færøerne er der to bryggerier, Føroya Bjór i Klaksvík (grdl. 1888) og Restorffs Bryggjari i Tórshavn (grdl. 1849).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig