Bockbier er en tysk lagerøl med høj alkoholstyrke, der oprindelig blev brygget i Einbeck i delstaten Niedersachsen og senere optaget i den bayerske brygtradition.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af tysk Bockbier, der er en forkortelse af Eimbockbier, egentlig Einbecker Bier, af byen Einbeck og Bier 'øl'.

Også kendt som

bock

I middelalderen blev bockbier brygget som overgæret øl, siden som mørkt, undergæret øl og endelig også som lyst, stærkt lagerøl. Bockbier optræder ofte som årstidsøl. Marts måned var fx sidste mulighed for brygning, inden sommerens vildgær truede fremstillingen. Forårets produktion skulle således holde sig længe, og alkoholprocenten blev derfor øget. Særlig stærkt lagerøl benævnes "Doppelbock".

Berømt er bryggeriet Paulaner i Münchens Salvator, der oprindelig er en påskeøl. Da Carlsberg i 1905 ville fremstille påskebryg til det danske marked, tog de Salvator som deres forbillede.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig