Australien - vin, Vine fra Australien har vundet international anerkendelse siden 1960, idet stigende lokalt forbrug fik vinbranchen til at investere i ny teknologi. Moderne metoder med temperaturkontrol af gæringen på store rustfri ståltanke giver rene og frugtagtige vine.

Australien har været forgangsland for vine, der designes til bestemte smagspræferencer, bl.a. gennem brug af vinkonsulenter, der yder vejledning i produktionen. Produktionen er polariseret kvalitetsmæssigt mellem store mængder, korrekt lavet, men industriel vin og små mængder kvalitetsvin. I 2009 havde Australien en markedsandel i Danmark på 12,4%.

Australien har ca. 150.000 ha vinmarker (2012), som producerer ca. 750 mio. liter vin, hvilket svarer omtrent til produktionen i Bordeaux. Der er over 2000 vinbrug, men de ti største vinhuse står for omkring 90% af produktionen. Der dyrkes vin i alle stater og under alle klimatiske forhold, endda i den solsvedne ørken ved Alice Springs, men New South Wales med 26,3%, Victoria med 17,1% og især South Australia med 48% af landets vinhøst er dominerende.

De australske vines succes skyldes ganske få druesorter. De fleste rødvine laves af shiraz (kendt som syrah i Frankrig), cabernet sauvignon og på det seneste pinot noir. De vigtigste hvide sorter er muscat, riesling, marsanne, chardonnay, sémillon og sauvignon.

Vinens oprindelse og type fremgår ofte af etiketten. Australien har endnu ikke et appellationssystem som det franske AOC, men vinhusene eksperimenterer hele tiden og sætter hver især deres standard for husets kvalitet. Ved årlige konkurrencer bliver vinene blindsmagt og vurderet af eksperter, der tildeler eftertragtede medaljer. Australske vine er ofte lavet af en blanding fra flere områder og af flere druer. Hvis etiketten angiver et distrikt, skal mindst 80% af vinen være avlet der. De vigtigste distrikter i New South Wales er Hunter Valley, Riverina og Mudgee. I South Australia er det Barossa, Coonawarra, Clare, McLaren Vale og Padthaway. Ved Perth er Swan River og Margaret River nye og lovende områder.

Australiens vine er generelt gode til mad. De fleste kan drikkes med det samme, men topvine af cabernet, shiraz og enkelte riesling kan ligge i op til 20 år.

Læs mere om Australien.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig