Bordeaux. Områdets vindistrikter.

.
.

Bordeauxvine, vine fra Bordeaux. Området omkring Bordeaux er verdens største producent af kvalitetsvin, og med 105.000 ha er vinarealet på størrelse med hele Tysklands. I alt fremstiller 13.000 vindyrkere ca. 650 mio. flasker om året, hvilket er en fjerdedel af al fransk vin med appellation d'origine contrôlée (AOC). Rødvinene udgør 75%, 20% er tørre hvidvine, og resten er halvsøde og ædelsøde hvidvine, lidt rosé samt mousserende vin, fremstillet efter champagnemetoden. Bordeauxvinenes karakter- og stilforskelle skyldes vekslende jordbundsforhold, klima (årgangsvariationer), druesammensætning og i stigende grad vinavlernes arbejdsmetoder. Over halvdelen af vinen sælges som AOC Bordeaux eller AOC Bordeaux Supérieur, med eller uden slotsbetegnelse, men der er over 50 underdistrikter med egen AOC. Mange ses dog sjældent uden for området.

Appellationer

Bordeaux rød/hvid
Bordeaux Supérieur rød/hvid
Bordeaux Clairet rosé
Bordeaux Supérieur Clairet rosé
Bordeaux rosé rosé
Bordeaux Supérieur rosé rosé
Bordeaux sec hvid
Bordeaux mousseux hvid/mousserende
Crémant de Bordeaux hvid/mousserende
Médoc rød
Haut-Médoc rød
Margaux rød
Saint-Julien rød
Pauillac rød
Saint-Estèphe rød
Listrac rød
Moulis rød
Graves rød/hvid
Pessac-Léognan rød
Graves Supérieur rød/hvid
Saint-Émilion rød
Saint-Émilion Grand Cru rød
Parsac Saint-Émilion rød
Puisseguin Saint-Émilion rød
Montagne Saint-Émilion rød
Lussac Saint-Émilion rød
Saint-Georges Saint-Émilion rød
Côtes de Castillon rød
Pomerol rød
Lalande de Pomerol rød
Néac (Lalande) rød
Canon-Fronsac (Côtes Canon-Fronsac) rød
Fronsac rød
Côtes de Bourg rød/hvid
Bourg (Bourgeais) rød/hvid
Premières Côtes de Blaye rød/hvid
Côtes de Blaye hvid
Blaye (Blayais) hvid
Premières Côtes de Bordeaux rød/hvid
Premières Côtes de Bordeaux (kommune) rød/hvid
Sauternes hvid/sød
Barsac hvid/sød
Cérons hvid/sød
Cadillac hvid/sød
Loupiac hvid/sød
Sainte-Croix-du-Mont hvid/sød
Entre-Deux-Mers hvid
Entre-Deux-Mers Haut-Benauge hvid
Bordeaux Haut-Benauge hvid
Côtes de Bordeaux Saint-Macaire hvid
Bordeaux Côtes de Francs rød/hvid
Graves de Vayres rød/hvid

Traditionelt inddeles Bordeauxområdet i højre og venstre bred af floden Gironde med det store Entre-Deux-Mers i midten. Langs venstre bred strækker sig Médoc og Haut-Médoc, hvor alle de fornemme Grand Cru Classé-slotte ligger i kommunerne Margaux, Saint-Julien, Pauillacog Saint-Estèphe. Indtil slutningen af 1600-t. var det flade Médoc mest sumpe og enge, og først da området var blevet drænet af indkaldte nederlandske eksperter, blev vinmarkerne til de store slotte Latour, Margaux og Lafite skabt. Derfor var Bordeaux oprindelig ensbetydende med rødvin fra området omkring Graves. I middelalderen var vinene nærmest som rosé: lyse og klare, og herfra stammer englændernes udtryk for bordeauxvin, "claret".

De store, røde bordeauxvine fremstilles af tre-fem forskellige druesorter, som i afstemte blandinger supplerer hinanden. Médoc og Graves domineres af cabernet sauvignon, der ved sin fylde og garvesyre giver særlig holdbare vine. Druen merlot skaber runde, smidige og hurtigere drikkemodne vine, og den præger rødvinene fra højre bred: Pomerol, Saint-Émilion, Fronsac, Côtes de Castillon, Côtes de Bourg og Côtes de Blaye. De bedste tørre hvidvine avles i Graves-området, som også omfatter de små enklaver Sauternes, Barsac og Cérons. Her laves søde og ædelsøde hvidvine, ligesom i Cadillac, Loupiac og Sainte-Croix-du-Mont på den modsatte bred.

I 1855 blev de fineste vingårde i Médoc og Sauternes optaget i officielle ranglister. Graves fik en klassifikation i 1953, og Saint-Émilion fulgte i 1955. I begyndelsen af 1990'erne er ca. 175 slotte (dog ikke Pomerol) med i de officielle Cru-systemer med betegnelser som Grand Cru Classé, Cru Classé eller Grand Cru. En tredjedel af alle vinene eksporteres. I 1992 var Danmark med over 20 mio. flasker verdens sjettestørste aftager af bordeauxvin; med 4,8 mio. flasker var Danmark verdens største importør af Médocvin.

Efter årtusindeskiftet indtager Bordeaux ikke længere samme dominerende rolle i vinverdenen. På det højeste niveau er der stadig stor efterspørgsel og høje priser, mens der i tiltagende grad har været afsætningskrise på de lavere kvalitetsniveauer. Det har afspejlet sig i lavere priser og økonomiske problemer blandt mange producenter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig