Valnød bruges til begravelsessnaps, den bliver sort.

.

Kryddersnaps, krydderbrændevin, snaps, brændevin, akvavit eller vodka krydret med planter.

Det er muligt at trække kryddersnaps på en lang række af de planter, som findes vildtvoksende i den danske natur. Desuden findes der muligheder i køkkenhaven og drivhuset.

Fremgangsmåde og trækketid angives i forbindelse med den enkelte plante, men der gælder nogle generelle principper. Som overordnet tommelfingerregel (der findes adskillige undtagelser) kan bruges følgende retningslinjer: • Trække i dagevis: blomster, knopper og blade • Trække i ugevis: kviste, grene, stængler og rødder • Trække i månedsvis: bær og frugter.

Planter

Rejnfan.

.

Røllike.

.

Rønnebær er bedst til kryddersnaps, når de har fået frost.

.

Slåen.

.

Nogle af de vildtvoksende danske planter, der anvendes til kryddersnaps, gennemgås her.

Blåbær, brombær, hindbær, tranebær og tyttebær

Bærsnaps skal generelt trække meget længe - i månedsvis - og skal kun sjældent fortyndes. For alle de bløde bær gælder: Pluk, når de er helt fuldmodne, pluk rigeligt, og undgå grønt/brunt vedhæng på bærrene. Rens dem, helst uden at skylle, og læg dem i en flaske/glas med stor åbning. Dæk bærrene med snaps.

Lad snapsen trække længe, op til et halvt år skader ikke. Drik den straks, bærsnaps vinder sjældent ved lang lagring, de taber til gengæld ofte smagen. Mange af dem kan (efter smag) tilsættes op til en spiseskefuld honning pr. liter, men start i det små, det er nemmere at tilsætte mere.

Læs om planterne: blåbær, brombær, hindbær, tranebær, tyttebær.

Enebær(Juniperus communis L.)

De mørke blå-brun-sorte andenårige bærkogler plukkes hen på efteråret, hvor de har en sød, mild, aromatisk smag. Pluk ikke de grønne førsteårskogler, de smager ikke godt. Bærkoglerne renses grundigt, skylles og lufttørres i skyggen nogle dage, helst udbredt på et klæde. Stødes let i en porcelænsmorter, hældes på flaske og dækkes med snaps. Trækketid: 10 dage, op til 2 uger, hvis kraftig smag ønskes. Filtreres i si, da fx kaffefilter suger mange af de smagsgivende olier. Lad den bundfælde, og fjern bundfaldet. Fortyndes ofte kraftigt, fx 1:20. Farven er gul.

Smagen er mild og behagelig og vinder ved 6 mdr. eller længere lagring. Ryst flasken, da enebærolien flyder ovenpå.

Læs om ene.

Gul snerre (Galium verum L.)

Blomsterne er bedst i knopstadiet, lige før de udspringer. 3-5 stængler med uudsprungne blomster overhældes med en flaske vodka eller neutral snaps. Trækketid: maks. 1-2 døgn, ikke længere pga. bitterstoffer. Filtreres. Lagring fra ingen og op til et år. Fortyndes ca. 1:3 eller mere.

Læs om gul snerre.

Prikbladet perikon (Hypericum perforatum L.)

Veludviklede knopper og nyudsprungne blomster anvendes. Blomster nippes af, så bægerbladene lades tilbage, alt grønt fjernes. Virksomt stof i kronbladene og især støvdragere. Tørres i få dage i skyggen. Dækkes med neutral snaps eller vodka. Trækketid: 2-4 dage, filtreres. Kan fortyndes, 1:4-1:2 (gerne mere). Kan drikkes straks, men vinder ved lagring - gerne flere år.

Læs om prikbladet perikon.

Pil (Salix)

Skær nye tynde pilekviste med blade på i ca. 10 cm lange stykker, og fyld et glas med dem og blade. Dæk med vodka eller neutral snaps. Trækketid: mindst 3 mdr. Filtreres og fortyndes, fx 1:5.

Alternativ. De første "gæslinger", de gule hanrakler, plukkes netop, som de gule støvdragere er kommet frem. 1 dl rakler sættes i 3 dl neutral snaps. Trækketid: 2-3 dage. Filtreres og hviler/modner et par måneder, filtreres igen. Kan lagres i op til et år. Fortyndes. Må gerne lagre længe, men ikke væsentligt over et år. Lidt (rør)sukker kan være godt, efter smag.

Læs om pil.

Pors (Myrica gale L.)

Blade fra hele sæsonen, helst nyudsprungne i foråret. 1 dl blade i 1 flaske snaps. Bladene kan fryses. Vinder ved lagring, gerne længe, op til 2 mdr. Smagen bliver stærkere, hvis bladene tørres nogle dage i skygge. Hvis man har travlt, kan man putte ca. 100 blade i 1 flaske snaps og stille den varmt, fx i direkte sol, i 1 døgn. Filtreres og drikkes straks.

Læs om pors.

Rejnfan (Tanacetum vulgare L.)

Både blade og blomster kan anvendes og giver næsten samme smag, blomsterne er mest almindeligt brugt, men de lyse forårsskud giver en blødere og mildere kryddersnaps og er at foretrække.

Blade: 6 friske skud, 5-10 cm lange, helt unge blade dækkes med rigeligt snaps. Trækketid: fra 12 timer til allerhøjst 2 dage. Filtreres. Bør lagre længe, over 5 år nævnes.

Blomster: Mindst 100 friskudsprungne blomsterknapper afklippes, skylles i koldt vand, tørres, sættes på 1/2 flaske snaps. Trækketid: 3-5 dage, bliver bitter ved lang trækning. Filtreres. Bør hvile, jo længere jo bedre. Farven starter gulgrøn, men ændres efterhånden mod brun. Fortyndes, fx 1:10.

Læs om rejnfan.

Røllike (Achillea millefolium L.)

For at opnå maksimalt honningindhold klippes blomster fra en knap eller netop udsprunget blomsterskærm. De skylles let og tørres et par dage. 1 dl blomster sættes til 1 flaske snaps. Så lidt som muligt af stænglen skal med ned i flasken. Trækketid: 1-3 dage. Filtreres og modnes i nogle måneder. Kan lagres i flere år. Fortyndes gerne meget, fx 1:20. Der er ikke forskel på de hvide og lyserøde blomster.

Læs om røllike.

Røn (Sorbus aucuparia L.)

Vilde rønnebær fra skoven er at foretrække. Bærrene, som plukkes, når de er godt modne, er bedst, efter de har fået frost. Giv dem evt. 1 dag eller mere i fryseren. Dækkes med snaps - skal ikke tøs op først. Godt og vel 1 dl bær dækkes med snaps/vodka. Trækketid: mindst 3 uger afhængigt af bærmængden, og hvor kraftig en smag der ønskes. Trækker den for længe, kan den blive bitter; dette kan til dels reddes ved at lagre snapsen eller ved at tilsætte lidt honning. Filtreres. Fortyndes, fx 1:8.

Vinder meget ved lagring. Jens Kruse (snapseentusiast og turguide) beskriver, at han har "glemt" en rønnebæressens bag i skabet i 25 år, den var rigtig-rigtig go'.

Læs om røn.

Skovmærke (Galium odoratum)

Bladene før blomstring er optimale. Nogen foretrækker tørring først, da det giver en sødere smag pga. større indhold af kumarin efter tørring. Under blomstring er blomsterne bedre end bladene. Friske skud dækkes med snaps. Anvend en neutral snaps eller vodka. Trækketid: blomster maks. 1 døgn, blade: 1-2 døgn. Klar til drikning straks efter filtrering, vinder ikke ved lagring ud over et par uger, tværtimod kan den få en høagtig bismag. Kan fortyndes, fx 1:5. Serveres kølig.

Læs om skovmærke.

Slåen (Prunus spinosa L.)

Skal være godt modne. Blot ét umodent bær kan ødelægge det hele. Skyl bærrene godt for fugleklatter inden trækningen. Bærrene skal have frost inden trækningen, gerne 1 uge i fryseren. 2 dl bær eller flere overhældes med 1 flaske vodka/snaps. Skal trække i op til 2 mdr., smag undervejs, stop evt., hvis den bliver "mandelagtig". Filtreres. Vinder ved års lagring. Fortyndes ikke.

En alternativ snaps kan laves på stenenes kerner. Modne slåen udblødes 2 uger i vand, indtil frugtkødet let kan fjernes fra stenene. Det sidste frugtkød fjernes let ved at gnide med sand. Optimalt knækkes stenene, og kernerne udtages, men dette er et meget besværligt arbejde. 0,5 dl sten, 2,5 dl alkohol, 6-8 uger. De to udtræk kan med fordel blandes. Vinder meget ved lagring.

Læs om slåen.

Strandmalurt (Artemisia maritima L.)

4 kviste a 10 cm dækkes af 1/2 flaske snaps. Trækketid: fra få timer til højst 2 døgn. Den bliver meget bitter, hvis den trækker for længe. Skal altid fortyndes kraftigt, fx 1:10. Brug de øverste, fine skud, evt. kun blomsterne (for mere sødme). Urten kan tørres få dage i skygge inden trækning. Filtreres. Lagres mindst et år, gerne længere. Snapsen er skadelig i store mængder eller høje koncentrationer, da malurt indeholder stoffet thuyan. Forbudt i nogle lande. Der kendes ikke til forgiftningstilfælde i Danmark.

Læs om strandmalurt.

Tormentil (Potentilla erecta (L.) Raeusch)

Jordstænglen renses grundigt, evt. skrælles den og tørrer på papir. Skæres i skiver og dækkes med 2/3 snaps til 1/3 rodskiver. Fortynd evt. udtrækket med vand for at reducere garvesyren. Trækketid: få dage, op til 1 uge. Jo større mængde rod, des kortere trækketid. Smag til undervejs for optimal aroma og minimal mængde bitterstof. Kan blive meget bitter allerede efter en uge. Filtreres og lagres nogle måneder. Fortyndes, gerne meget, fx 1:10.

Læs om tormentil.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig