Akvavit er en alkoholisk drik fremstillet ved destillation af væske, der har gæret på korn, kartofler o.l. Den er enten klar eller let farvet af de tilsatte smags- og aromastoffer, fx kommen.

Faktaboks

Etymologi
Ordet akvavit kommer af latin aqua vitae 'livets vand'.
Også kendt som

brændevin

Akvavit er en traditionsrig drik i Norden, hvor der fremstilles et halvt hundrede varianter med alkoholprocent på 35-45.

Mest kendte er de danske Rød Aalborg og Jubilæum, den norske Linie Aquavit og den svenske O.P. Anderson. Akvavit nydes hyppigt afkølet sammen med øl ved måltider med salt mad, især til sild og ost.

Den vandt indpas i middelalderen og var i begyndelsen et lægemiddel tilsat helbredende urter.

De kendte nordiske kvalitetsakvavitter har været produceret regelmæssigt siden midten af 1800-tallet. De laves normalt på kartofler, mens Østeuropas brændevin, vodka, fremstilles på korn (hvede).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig