Økologiske fødevarer er råvarer og forarbejdede fødevarer fra økologisk jordbrug og fiskeri. Konsummælk og frugt og grønt er de fødevaregrupper, hvor forbruget af økologiske produkter er blevet mest markant i Danmark, hvorimod produktion og salg af andre fødevarer som økologisk svinekød har vist sig vanskeligere.
økologiske fødevarer
Lovgivning
Rammerne for økologiske fødevarer blev i Danmark oprindelig fastsat i Lov om Økologisk Jordbrugsproduktion fra 1987. Fødevarer, der opfylder økologilovgivningens krav, vil kunne markedsføres med Ø-mærket.
Økologisk korn, frugt og grøntsager skal ifølge de forskrifter, EU har udsendt, og de bekendtgørelser, der er gældende i henhold til senere udgaver af "Økologiloven", være produceret uden brug af industrielt fremstillede gødninger, plantebeskyttelsesmidler og vækststoffer.
Økologisk mælk, æg og kød skal i det væsentlige være produceret under anvendelse af foder fra økologisk planteproduktion uden industrielt fremstillede tilsætningsstoffer, ligesom der er stærke begrænsninger i anvendelse af veterinære lægemidler.
Forarbejdede fødevarer skal med enkelte undtagelser være fremstillet uden brug af tilsætningsstoffer.
Økologisk fodertilskud
Afgrænsningerne for anvendelse af fodertilskud til animalsk produktion har været og er under diskussion. Der har således været dispenseret for anvendelse af syntetisk E-vitamin (α-tokoferol) til kvægbesætninger, da der er problemer med tilstrækkelig forsyning af denne antioxidant fra naturlige kilder som hvedekimolie og pressekagen fra produktion af solsikkeolie.
En stabil forsyning med E-vitamin i kvægets foder er nødvendig for god mælkekvalitet fra højtydende køer. Især køernes vinterfoder er lavt i naturligt E-vitamin.
Syntetisk fremstillet E-vitamin er kemisk forskellig fra naturligt E-vitamin. α-tokoferol findes som 8 stereoisomerer, og syntetisk α-tokoferol består af en blanding af de 8 isomerer i indbyrdes forhold afhængig af syntesemetoden. Kun én af disse isomerer kaldet R,R,R-α-tokoferol findes i naturen, og stort set overføres kun denne ene isomer til køernes mælk fra foderet. De andre 7 isomerer har kun ringe eller ingen virkning som E-vitamin, men alle isomerer er antioxidanter.
For malkebesætninger kan problemet med lav forsyning med naturligt α-tokoferol måske løses ved at sikre græsning på marker med høj forekomst af planter som cikorie, der ophober grundstoffet selen fra jorden. Selen indgår i antioxidative enzymer i mælken og overføres effektivt fra foderet til mælken.
I harmoni med naturen
Økologiske fødevarer, der normalt er dyrere end traditionelle produkter på grund af det lavere udbytte og større arbejdskraftforbrug i økologisk jordbrug, foretrækkes af nogle forbrugergrupper ud fra argumenter om, at fødevarer skal produceres "i harmoni" med naturen. Det er bedre for miljøet, og dyrene opdrættes etisk mere korrekt.
Bedre spisekvalitet
Andre foretrækker økologiske fødevarer, fordi de tillægges bedre spisekvalitet og smager bedre. Generelt kan det dog for en række fødevarer være vanskeligt med naturvidenskabeligt baserede metoder at skelne mellem økologisk og traditionelt producerede fødevarer.
Sundere fødevarer
Andre igen foretrækker økologiske fødevarer, fordi de skulle være sundere. For frugt og grønt baseres dette argument delvis på, at en langsommere plantevækst ved økologisk dyrkning medfører højere indhold af sekundære planteindholdsstoffer som plantefenoler, der er naturlige antioxidanter. Økologiske frugt og grønt indeholder også mindre nitrat og ingen rester af plantebeskyttelsesmidler. Økologisk mælk, æg og kød indeholder ligeledes færre rester af medicin og vækstfremmere.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.