Confrérie er betegnelse for en fransk broderorden med det formål at fremme bestemte mad- eller drikkevarer, ofte lokale produkter. Det kan ske ved uddeling af medaljer og diplomer, afholdelse af prøvesmagninger, udstillinger og messer. Nogle ordener har desuden en selskabelig funktion, idet de fx arrangerer processioner og festivaler og er med til at opretholde gamle traditioner.

De ældste og mest prestigefulde confrérier er knyttet til vin; Confrérie Saint-Étienne i Alsace er grundlagt i 1300-tallet, og Chevaliers du Tastevin i Bourgogne er kendt over det meste af verden. På fødevareområdet findes talrige, mere eller mindre specialiserede confrérier til fremme af alt fra asparges fra Argenteuil til østers fra Cancale; ordenen Chaîne des Rôtisseurs (grundlagt i 1950) er også udbredt uden for Frankrigs grænser.

Til broderskabernes højtideligheder knytter sig ritualer med optagelsesprøver, iklædning af ordensdragt og overdådige måltider.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig