mel

Verificeret
Artiklens indhold er godkendt af redaktionen.

Indholdsfortegnelse

Mel.

Mel.

mel, findelte partikler, oftest af korn. Mest almindeligt er hvedemel, malet af hvede, der i daglig tale bruges synonymt med mel. Hvedemel indgår i fremstilling af bagværk, pasta, supper, sovser, grød, buddinger mv. Dets indhold af proteiner og disses evne til at danne gluten har betydning for fremstilling af brød, kager og pasta, mens indholdet af stivelse både har betydning for bage- og jævneevne. Se også durumhvede.

Hvedemel er fremstillet af afskallede hvedekerner med en udmalingsgrad på ca. 75%, idet udmalingsgraden angiver, hvor stor en del af det oprindelige korn der bliver til mel; i almindeligt hvedemel er skaldele frasorteret (se også kornprodukter). Bageforbedret mel kan komme helt ned på 60-65%. Fuldkornsmel har en udmalingsgrad på 100%, og skaldelene er grovsønderdelt. Grahamsmel er ligeledes 100% udmalet hvede, men med en finere sønderdeling af skaldelene. Rugmel findes i forskellige udmalingsgrader af rug, mens sigtemel er et blandingsmel af rug og hvede i ligelig fordeling. Rug- og sigtemel anvendes primært til brød. Til specielle formål ses bl.a. majsmel, rismel og kartoffelmel. Se også bagning, brød og brødkorn.

Vind tre bøger i Den Store Danskes quiz.

Gå til quiz.

 

Find bøger

   
   Find Lydbøger
hos Storytel
   Find bøger
bogpriser.dk
   Studiebøger
pensum.dk
   Læs e-bøger
hos Ready

 

Hvad er et tag? Tags er artiklens nøgleord. Artikler med et fælles tag findes ved at klikke på tagget. Når du er logget ind, kan du tilføje tags og dermed skabe sammenhænge.

Filer

FilTilføjet af 
[+397766.801.svg (443.55 kB)

Mel.

Admin

05/02/2009

Nyhedsbrev

Om artiklen

Seneste forfatter
Redaktionen
06/11/2013
Oprindelig forfatter
HBC
01/02/2009

© Gyldendal 2009-2014 - Powered by MindTouch Deki