• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

mel

Oprindelig forfatter HBC Seneste forfatter Redaktionen

Mel.

Mel.

mel, findelte partikler, oftest af korn. Mest almindeligt er hvedemel, malet af hvede, der i daglig tale bruges synonymt med mel. Hvedemel indgår i fremstilling af bagværk, pasta, supper, sovser, grød, buddinger mv. Dets indhold af proteiner og disses evne til at danne gluten har betydning for fremstilling af brød, kager og pasta, mens indholdet af stivelse både har betydning for bage- og jævneevne. Se også durumhvede.

Hvedemel er fremstillet af afskallede hvedekerner med en udmalingsgrad på ca. 75%, idet udmalingsgraden angiver, hvor stor en del af det oprindelige korn der bliver til mel; i almindeligt hvedemel er skaldele frasorteret (se også kornprodukter). Bageforbedret mel kan komme helt ned på 60-65%. Fuldkornsmel har en udmalingsgrad på 100%, og skaldelene er grovsønderdelt. Grahamsmel er ligeledes 100% udmalet hvede, men med en finere sønderdeling af skaldelene. Rugmel findes i forskellige udmalingsgrader af rug, mens sigtemel er et blandingsmel af rug og hvede i ligelig fordeling. Rug- og sigtemel anvendes primært til brød. Til specielle formål ses bl.a. majsmel, rismel og kartoffelmel. Se også bagning, brød og brødkorn.

Quiz
Hvilken abe er ikke en menneskeabe?

1: bavian
2: bonobo
3: chimpanse