Pasta.

.

Pasta. Penne.

.

Pasta er inden for kogekunst en dej af hvedemel, vand og evt. æg. Den sælges i forskellige former. Pasta koges i vand eller bages i ovnen i en væskeholdig ret.

Faktaboks

Etymologi
Ordet pasta kommer af italiensk og latin 'dej', vist af græsk paste 'byggrød'.

Man skelner traditionelt mellem to typer pasta: Den hjemmelavede pasta, som kan laves med almindeligt hvedemel, og den industrielle pasta lavet af durumhvede.

Pasta er især udviklet i Italien, hvor man producerer ca. 300 forskellige typer industriel pasta. Med de lokale produktioner når man op på ca. 600. De mest kendte pastatyper i Danmark er fettuccine, lasagne, makaroni og spaghetti samt ravioli og tortellini, der begge er fyldt med fars. Pasta kan tilsættes spinat (grøn pasta), tomat (rød pasta) og blæksprutteblæk (sort pasta) og sælges både tørret og frisk.

Durumhvede er afgørende i produktionen; pga. sit højere indhold af protein kræver durumhveden længere kogetid og optager mindre vand end det mere stivelsesrige, bløde hvedemel. Pasta af durummel kan derfor bevare en noget fastere konsistens i kogt tilstand; dette kaldes på italiensk al dente.

Italien er verdens største producent af industriel pasta med ca. 3,3 mio. ton om året (2012).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig