Mel

Typer af mel.

Mel
Af .

Mel er findelte partikler, oftest af korn. Mest almindeligt er hvedemel, malet af hvede, der i daglig tale bruges synonymt med mel. Hvedemel indgår i fremstilling af bagværk, pasta, supper, sovser, grød, buddinger mv. Hvedemelets indhold af proteiner og disses evne til at danne gluten har betydning for fremstilling af brød, kager og pasta, mens indholdet af stivelse både har betydning for bage- og jævneevne.

Rug- og sigtemel anvendes primært til brød. Til specielle formål ses bl.a. majsmel, rismel og kartoffelmel.

Typer af mel

  • Hvedemel er fremstillet af afskallede hvedekerner med en udmalingsgrad på ca. 75%, idet udmalingsgraden angiver, hvor stor en del af det oprindelige korn der bliver til mel; i almindeligt hvedemel er skaldele frasorteret. Bageforbedret mel kan komme helt ned på 60-65%.
  • Fuldkornsmel har en udmalingsgrad på 100%, og skaldelene er grovsønderdelt.
  • Grahamsmel er ligeledes 100% udmalet hvede, men med en finere sønderdeling af skaldelene.
  • Rugmel findes i forskellige udmalingsgrader af rug.
  • Sigtemel er et blandingsmel af rug og hvede i ligelig fordeling.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig