• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Aïoli

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

Aïoli.

Aïoli.

Aïoli, kold sauce med knust hvidløg — en variant af mayonnaise.

Ingredienser

3 store fed hvidløg
5 tsk salt
2,5 -3 dl olivenolie
hvid peber
1 tsk frisk citronsaft

Fremgangsmåde

Tag al din tålmodighed frem: Hak hvidløgene groft og stød hvidløg og salt i en morter til en ensartet masse. Tilsæt olivenolie i en tynd stråle under konstant omrøring, indtil massen har mayonnaise-konsistens. Smag til med citronsaft.

Fremgangsmåde - den nemmere variant

Hak hvidløgene groft. Kom æggeblommer, olivenolie, hvidløg og salt i et smalt blenderglas. Blend, indtil mayonnaisen har den rette konsistens.
Smag til med citronsaft/hvidvinseddike.

Ingredienser — den nemmere variant

3 store fed hvidløg
5 tsk salt
1-2 pasteuriserede æggeblommer
4 dl olivenolie
frisk citronsaft eller
hvidvinseddike

Tip: Bruger du pasteuriserede æg til aïoli, undgår du risikoen for at blive forgiftet af salmonella.

Opskriften stammer fra kogebogsserien Spis godt: Tapas. Gyldendal, 2004.

Quiz
Hvad udvinder man morfin af?

1: kokablade
2: valmue
3: marguerit