Grækenland - køkken, Det græske køkken er Europas ældste. Det er kendetegnet ved enkel mad, fremstillet af få, friske råvarer. Aubergine, citron, feta, fisk, olivenolie, peberfrugt, tomat, vilde urter og yoghurt er typiske ingredienser i det græske køkken. Karakteristisk er suppen avgolemono med citron og æg. Fisk og kød tilberedes hyppigt grillstegt, blot ledsaget af citron. Grøntsagsretter består ofte af salater, gratiner (fx musaka) og pier i den tynde filodej.

Et udbud af mange småretter, mezedes, indleder eller udgør måltidet: vinblade med ris- eller kødfyld (dolmades), taramosalata af saltet fiskerogn, sardeller, tzatziki, keftedes (frikadeller) mv. Ragout af ottearmet blæksprutte, chtapodi, eller fyldt tiarmet blæksprutte, kalamari, serveres som hovedret. Til dessert spises de fede og søde baklava, kager af filodej med mandler og honning. Disse og mange forretter genfindes næsten identiske i det tyrkiske køkken, et vidnesbyrd om det århundredlange, tvungne fællesskab mellem de to lande.

Læs mere om Grækenland.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig