Pizza.

.

Pizza, rund, bagt dejplade belagt med forskelligt fyld. Udrullet meldej har oprindelser i oldtiden i Middelhavsområdet, men fik i form af pizza et gennembrud i Napoli i 1800-t. Pizza var en folkelig ret tilberedt ved boder på gaden, friturestegt med tomatsovs og revet ost. Senere blev den bagt i stenovn. Den blev populær uden for Napolis grænser efter den italienske genforening i 1861 som følge af dronning Margheritas besøg i Napoli, hvor hun fik tilegnet en pizza, margherita, med det italienske flags farver: grøn (basilikum), hvid (mozzarella) og rød (tomat). Pizzaens udbredelse uden for Italien er foregået via USA, hvor hjemvendte soldater fra 2. Verdenskrig gjorde den populær.

Faktaboks

Etymologi
Ordet pizza er italiensk, af uklar opr.

Der findes talrige pizzaer med faste sammensætninger; blandt de traditionelle er, ud over margherita, napoletana med tomat, mozzarella og ansjoser samt capricciosa med tomat, mozzarella, æg og oliven. En lukket pizza med fyld hedder calzone. Pizza anses i dag for at være en af de mest udbredte spiser i verden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig