Husmandskost var tidligere grov og tarvelig mad, nu især enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af enkle og friske råvarer i ukomplicerede tilberedninger, fx bankekød, biksemad, labskovs og måltidssupper (grønkål, gule ærter).

Under svensk påvirkning har husmandskost fået en vis fornyet interesse som modsætning til det kunstfærdige, internationale køkken. Med enkelte undtagelser (Bornholm, Sønderjylland) har de oprindelige danske egnsretter dog kun få kvaliteter, der tiltaler nutiden. De regionale køkkener blev i løbet af 1800-tallet svækket og erstattet af en national køkkenkultur baseret på kartofler, mejeriprodukter og svinekød.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig