Fra tidlig middelalder, måske tidligere, var det i Norden almindeligt at spise to daglige hovedmåltider, dvs. varm mad med flere retter, et om formiddagen og et ved aftenstid. Dertil kom sikkert et let morgenmåltid og et eller flere mellemmåltider.
Davre (gammeldansk dagorth, af dag og -warth 'måltid') og nadver (gammeldansk natwarth, af nat i betydningen 'aften' og -warth 'måltid') er de gamle betegnelser for de to hovedmåltider. De bruges i dansk tradition om hhv. morgen- og aftensmåltidet, mens den gamle betegnelse for det middagsmåltid, der efterhånden blev dagens vigtigste, er unnen eller onnen, der oprindelig betød mellemmåltid.
Der er mange vanskeligheder forbundet med at danne sig et historisk overblik over danske måltidsskikke, som viser store variationer i tid og rum; en nærmere udforskning heraf er endnu ikke foretaget. Det landlige liv var i årtusinder bestemt af naturens døgnrytme, dvs. af den optimale udnyttelse af dagslyset; mht. måltidernes daglige tidspunkter var der stor forskel på vinter og sommer.
Til ind i 1900-tallet klaredes mellemmåltider under markarbejdet ofte vha. medbragt lejle (en trommeformet træbeholder til vand eller øl) og tejne (et madskrin af træ). Køddage vekslede mange steder med fiskedage, i Norden en skik fra den katolske tid, som i lighed med grøddage levede videre mange steder længe efter Reformationen.
I Danmark begyndte bykulturen at gøre sig stærkere gældende i samfundet fra 1500-tallet. Livet inden for købstædernes porte var ikke i samme grad som landlivet afhængigt af døgnets lyse timer. Helt frem til 1900-tallet har det været et etableret mønster, at dagens måltider indtages lidt senere i byerne end på landet (og i byernes højeste sociale lag lidt senere end i de øvrige).
Ordet frokost kom fra middelnedertysk vrokost 'tidlig kost' ind i dansk sprog i 1500-tallet som betegnelse for morgenmåltidet og overgik i løbet af 1800-tallet til at blive navn for et mellemmåltid inden middag ("anden frokost"), for endelig i 1900-tallet at blive navn for måltidet midt på dagen. Tilsvarende blev ordet middagsmad lige så ulogisk med tiden anvendt om aftensmåltidet.
Der er dog den logik i fænomenet, at frokosten efterhånden kom til at bestå af smørrebrød (kold mad, "tør mad" e.l.), mens navnet middagsmad blev bibeholdt om den varme mad, også hvor denne serveredes om aftenen, hvilket især var tilfældet i byerne. Forandringer i mange samfundsgruppers daglige arbejde ligger til grund herfor, i Danmark tydeligt i behovet for at spise sin frokost på arbejdspladsen frem for at gå hjem til den varme mad midt på dagen, som bonden gjorde, og som også borgeren og skolebarnet i byen i vidt omfang kunne gøre det.
Med industrialiseringen og den gradvise erstatning af kost som del af lønnen med ren pengeløn vandt arbejdernes madpakke indpas, mere udtalt i Danmark end i Europas øvrige lande, muligvis fordi smørrebrød egner sig godt til formålet.
I byerne kunne endnu i 1800-tallet et tidligt tidspunkt for aftensmåltidet være i brug, endda om sommeren og blandt toneangivende dele af borgerskabet. Det ses fx af Johan Ludvig Heibergs middagsinvitation til H.C. Andersen fra 1838, hvor tidspunktet angives til kl. 16.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.