Kartoner med mælkeprodukter

Kartoner med A38 og andre mælkeprodukter på produktionslinjen på Arlas mejeri i Slagelse i 2008.

Kartoner med mælkeprodukter
Byline: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix.

A38 har i perioder været Danmarks mest solgte surmælksprodukt og findes i en række smagsvarianter og med forskellig fedtprocent. A38 er i dag et af Arla Foods beskyttede navne, men navnet har været ejet af forskellige mejeriselskaber (herunder det private Jægersborg Allés Mejeri i Gentofte) op gennem tiden med de mange fusioner og opkøb indenfor mejeribranchen.

Forklaringer på navnet A38

Der er flere forklaringer på navnet A38. Produktet blev lanceret af Andelsmejeriernes Mælkesalg i 1938, men A er også første bogstav i acidophilus, som den bakteriekultur kaldes, der anvendes til syrning af A38 . Den aktive mælkesyrebakterie i acidophilus-kulturen er Lactobacillus acidophilus, der kan overleve 38 °C i menneskets mavesæk. En tredje forklaring er, at i 1934 under udviklingen af denne type bakteriekulturer til fremstilling af probiotiske surmælksprodukter anvendtes en todimensional nummerering af reagensglas i professor Sigurd Orla-Jensens forskningslaboratorium på Polytekniske Læreanstalt med bogstaver og tal. Kulturen i glas A38 viste sig at være bedst og blev valgt til kommercielt brug.

Den centrale mælkesyrebakterie

A38 indeholder udover almindelige tykmælksbakterier også Lactobacillus acidophilus, der er en mælkesyrebakterie, der vokser frem i produktet efter tilsætning af en starterkultur, syrner produktet, giver god holdbarhed og velsmag. Denne mælkesyrebakterie tillægges gode ernæringsmæssige egenskaber, da den kan overleve mavesækkens lave pH og vokse videre i tarmen.

A38 skal indeholde mindst 10 millioner levende Lactobacillus acidophilus bakterier per mililiter, og indholdet er ofte ti til hundrede gange højere i friske produkter. Andre typer yoghurt som Cultura indeholder flere forskellige bakterier som Bifidobacterium bifidum, som ikke fermenterer produkterne, men som bliver tilsat de syrnede mælkeprodukter.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig