Gaio var et syrnet mælkeprodukt udviklet af mejeriselskabet MD Foods. Syrningen foregik med mælkesyrebakterier, som omkring 1980 blev isoleret af ukrainske forskere i Abkhasien i Kaukasus fra lokalt fremstillet yoghurt, og som havde vist sig at hæmme sygdomsfremkaldende bakterier i tarmen hos mennesker. Mælkeprodukter baseret på denne Causido-kultur, der indeholder bakterierne Enterococcus faecium og to stammer af Streptococcus thermophilus, blev, i forbindelse med markedsføring i Ukraine i 1987, påvist at sænke kolesterol-indholdet i blodet.

Kulturen blev i 1990 tilbudt MD Foods i kølvandet på de politiske omvæltninger under Sovjetunionens opløsning. Børge K. Mortensen, der var centerchef for MD Foods Udviklingsafdeling i Brabrand, rejste til Kyiv og hjembragte de lovende bakteriekulturer.

Arla Foods videreførte det fermenterede mælkeprodukt Gaio, og de gode ernæringsmæssige egenskaber af Gaios bakteriekultur blev i 2007 forenet med de gode egenskaber hos bakteriekulturerne i MD Foods andet fermenterede mælkeprodukt Cultura, og Cultura er herefter blevet Arla Foods' samlende mærke.

Under navnet Blå Gaio markedsførte MD Foods i 1997 et blandingsprodukt af smør og fiskeolie som en functional food, der dog hurtigt blev trukket tilbage fra markedet på grund af svigtende salg og uklarhed om det daværende lovgrundlag for denne type functional food.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig