HACCP er et internationalt anerkendt system til kvalitetssikring. HACCP blev udviklet af NASA og US Army Research Laboratories i begyndelsen af 1970'erne.

Faktaboks

Etymologi

Hazard Analysis Critical Control Points

HACCP anvendes til at sikre fødevarers kvalitet gennem hele produktionskæden og er i dag vigtig for fødevaresikkerhed og forebyggelse af fødevarerelaterede sygdomme. "Hazard Analysis" indebærer en detaljeret identifikation af risici i fødevareproduktion. HACCP bygger i modsætning til traditionel færdigvarekontrol på identifikation af mikrobiologiske, kemiske og fysiske risici ved råvarerne og bygger på udpegning af særligt kritiske trin i forarbejdningen, ved fødevarers emballering og deres opbevaring. Efterfølgende etableres kontrolpunkter i hele produktionsforløbet benævnt som "Critical Control Points".

Virksomheder i fødevarekæden er forpligtet til at styre fødevaresikkerheden ved en korrekt anvendelse af HACCP-principperne. HACCP er baseret på Codex Alimentarius og danske fødevarevirksomheder skal have myndighedsgodkendte HACCP-baserede kontrolprogrammer .

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig