Besøg af HKH prins Joachim i KVLs nye forsøgsmejeri 7. marts 1996 i forbindelse med KVLs årsfest. Leif H. Skibsted viser rundt. Yderst til højre ses LMCs leder professor Cai Eriksson, og yderst til venstre Frederiksbergs borgmester John Winther.
Besøg af HKH prins Joachim i KVLs nye forsøgsmejeri 7. marts 1996 i forbindelse med KVLs årsfest. Leif H. Skibsted viser rundt. Yderst til højre ses LMCs leder professor Cai Eriksson, og yderst til venstre Frederiksbergs borgmester John Winther.
Af .
Licens: Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole
Levnedsmiddelcenterets logo.
Levnedsmiddelcenterets logo.
Af .

Levnedsmiddelcenteret (LMC) blev oprettet i 1992 af Undervisningsministeriet efter politisk initiativ fra Landbrugsrådet og Dansk Industri for at koordinere uddannelse og forskning inden for fødevareområdet.

LMC var et "center uden mure" oprindeligt mellem KVL, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, nu Københavns Universitet, og DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Fra 1992 koordinerede LMC de nye uddannelser til fødevareingeniør og fødevarekandidat, der blev udbudt af de to universiteter i fællesskab, dog med separat optag af studerende. Erhverv og industri havde direkte indflydelse på LMC gennem repræsentantskab og medlemmer i bestyrelsen for at sikre, at KVL's biologisk-naturvidenskabelige indfaldsvinkel til fødevareområdet blev kombineret med DTU's procesteknologiske ekspertise. LMC fik i en årrække øremærkede bevillinger på finansloven, der blev administreret af LMC's bestyrelse i samarbejde med konsistorium ved de to universiteter. I 1995 overtog LMC forskningsaktiviteterne fra det daværende KVL Center for Fødevareforskning ledet af professor Leif H. Skibsted og fra Center for Levnedsmiddelforskning ved DTU ledet af professor Jens Adler Nissen, og de to forskningscentre blev samtidig nedlagt. Den første formand for LMC's bestyrelse var gårdejer Bent Claudi Lassen fra Landbrugsrådet, og professor Cai Eriksson fra SIK, Gøteborg blev ansat som centerleder med kontor både på KVL og DTU. Industri og erhverv tog godt imod LMC, og LMC oprettede en lang række forskningsprojekter med medfinansiering fra private virksomheder og ikke-erhvervsdrivende fonde som Mejeribrugets Forskningsfond oprettet 1990. Disse projekter blev ofte udført i samarbejde med virksomhederne og forskningsinstitutioner som Slagteriernes Forskningsinstitut og Teknologisk Institut.

I 2005 udvidedes LMC med Danmarks Fødevareforskning (DFVF), Danmarks JordbrugsForskning (DJF), Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) samt MAPP-centret ved Handelshøjskolen i Aarhus og senere med Aalborg Universitet og Syddansk Universitet, således at LMC koordinerede 90 % af dansk fødevareforskning. DJF ændrede i 2007 navn til Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og blev en del af Aarhus Universitet.

LMC oprettede i 2003 forskerskolen FOOD med professor Leif H. Skibsted som forskerskoleleder. FOOD skiftede senere navn til FOOD Danmark og blev den nationale forskerskole inden for de ernæringsvidenskabelige og fødevareteknologiske fagområder. FOOD Denmark havde i 2006 100 ph.d.-studerende.

Levnedsmiddelcenteret og forskerskolen FOOD Denmark blev nedlagt med udgangen af 2012, og aktiviteterne overført til de enkelte universiteter.

Ledere af Levnedsmiddelcenteret

Periode Centerleder/sekretariatschef
1993-97 Professor Caj Eriksson, centerleder
1997-98 Professorerne Jens Adler-Nissen og Leif H. Skibsted, centerledere
1998-02 Civilingenør Anne Busk-Jensen, centerleder
2003-07 Bromatolog Lisbeth Munksgaard, centerleder
2007-12 Bromatolog Birthe Jessen, sekretariatschef

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig