Statens Forsøgsmejeri

Statens Forsøgsmejeris nye bygninger på Roskildevej i Hillerød i sidste del af 1920'erne.

Det store bygningskompleks blev efter nedlæggelsen af Statens Forsøgsmejeri i 1991 solgt til Novo Nordisk A/S og indgår nu i et større virksomhedsanlæg.

Statens Forsøgsmejeri
Byline: Lokalhistorisk Arkiv, Hillerød Bibliotek.

Statens Forsøgsmejeri var en dansk forskningsinstitution, som blev oprettet i 1923. I 1984 undergik Statens Forsøgsmejeri en omfattende reorganisering og skiftede navn til Statens Mejeriforsøg og blev drevet under dette navn indtil institutionens lukning i 1991.

Statens støtte til mejeriforskningen

Aage H. Pedersen var i mange år en markant leder af Statens Forsøgsmejeri. Han blev i 1982 tildelt Segelcke-medaljen.
Aage H. Pedersen var i mange år en markant leder af Statens Forsøgsmejeri. Han blev i 1982 tildelt Segelcke-medaljen.
Af .
Licens: Mælkeritidende

Egentlig mejeriforskning i Danmark blev igangsat i 1870'erne af docent N.J. Fjord ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, KVL. I 1883 oprettedes her Landøkonomisk Forsøgslaboratorium til støtte for Fjords arbejde med mejeriforsøg og med forsøg vedrørende husdyrenes fodring.

Forsøgsarbejde i større skala måtte dog gennemføres på mejerier og på større gårde. Mejeriforsøgene blev i 1923 udskilt fra Landøkonomisk Forsøgslaboratorium, og Statens Forsøgsmejeri, hvor mejeriforsøg i fuld skala kunne udføres, blev oprettet i Hillerød.

Forsøgsmejeriets forskning

Forsøgsmejeriet udviklede sig til en betydningsfuld forskningsinstitution med over 100 medarbejdere med mejeriingeniør Aage H. Pedersen (1913-1996) som mangeårig mejerileder, forsøgsleder og forstander. Pedersen, der blev ansat ved Statens Forsøgsmejeri i 1939 for i 1960 at avancere til forstander, blev i 1982 afløst af Børge K. Mortensen som forstander. I 1982 tildeltes Aage H. Pedersen Segelcke-medaljen.

I de første år arbejdede Forsøgsmejeriet med metoder til mælkens afregning hos de enkelte landmænd, metoder til nedkøling af sødmælk og optimering af smørkærning. Forsøgsmejeriet udførte senere forsøg med ostefremstilling, der blev afgørende for danske ostes høje kvalitet. Resultaterne blev afrapporteret på dansk i en række meddelelser, da målgruppen var den danske mejeriindustri og dens undervisningsinstitutioner. I mejeribranchen er især "128. Beretning fra Statens Forsøgsmejeri. Ostningsteknikkens Betydning for Ostens Kvalitet" fra 1961 kendt, da denne beretning afklarede forskellige ostetekniske faktorers betydning for udbytte af ost og ostenes sammensætning og kvalitet.

Forsøgsmejeriet nedlægges

I 1991 blev Forsøgsmejeriet nedlagt, idet de største mejerivirksomheder nu ansås for at være i stand til selv at gennemføre forsøgsarbejde i stor skala.

Børge K. Mortensen blev i perioden 1982 til 1990 Statens Mejeriforsøgs sidste forstander.

En række forskningsaktiviteter ved Statens Mejeriforsøg blev ved nedlæggelsen i 1991 overført til et nyoprettet særinstitut ved KVL med navnet Institut for Mejeriforskning delvist finansieret af Landbrugsministeriet og ledet af professor Karsten Bruun Qvist. Aktiviteterne blev ved dette særinstituts lukning i 1995 overført til Institut for Fødevarevidenskab, hvor Qvist samtidig havde virket som professor.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig