Antiklumpningsmidler er tilsætningsstoffer, som forhindrer sammenklumpning af pulverformige og granulerede fødevarer.

De anvendes også inden for farmacien som hjælpestoffer ved fremstilling af tabletter. Her sikrer antiklumpningsmidlerne en ensartet dosering af tabletgranulat under tablettering.

Virkning af antiklumpningsmidler

Sammenklumpning af pulvere og granulater skyldes ofte, at stofferne er vandsugende. Antiklumpningsmidler forhindrer kontakt med fugt ved enten at absorbere fugt eller ved at overtrække stoffet udsat for sammenklumpning. Antiklumpningsmidler er derfor ofte hydrofobe stoffer som silikatmineraler eller frie fedtsyrer.

Anvendelse af antiklumpningsmidler

Fri kiselsyre og asbestfri salte af kiselsyre er hyppigt anvendte antiklumpningsmidler til pulverformede fødevarer. De benyttes fx til at få en mere ensartet dosering af mælkepulver og suppepulver. Det fremhæves ofte, at disse salte af kiselsyre skal være asbestfri, fordi de forekommer i naturen sammen med mineralet asbest, der er sundhedsskadeligt.

Fri stearinsyre anvendes som tablethjælpestof. Natriumklorid er hygroskopisk ved lav temperatur og kan omdannes til NaCl, 2H2O, hydrohalit. Bordsalt tilsættes derfor ofte kaliumhexacyanoferrat(II) med E-536 i små mængder som antiklumpningsmiddel.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig