Antivitaminer er stoffer, der ophæver eller nedsætter virkningen af vitaminer. Antivitaminer virker ved at nedbryde, binde eller udkonkurrere vitaminer uden selv at have vitaminvirkning.

Antivitaminer kendes for flere vitaminer.

Et eksempel på et antivitamin er enzymet thiaminase, der ødelægger thiamin (vitamin B1). Enzymet findes især i fisk. I retter, der består af ris og rå eller næsten rå fisk, kan thiaminase fra fisken således nedbryde thiamin fra risen.

Erythorbinsyre er en isomer til askorbinsyre og må som antioxidant med betegnelsen E 315 anvendes i begrænset mængde som tilsætningsstof til halv- og helkonserves af fisk og kød. Erythorbinsyre har trods den kemiske lighed med askorbinsyre ingen effekt som C-vitamin og har været mistænkt for at være et antivitamin til askorbinsyre.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig